İyi Bir Keman Eğitimi Nasıl Olmalı?

Diğer tüm sanat dallarında olduğu gibi keman çalmayı öğrenirken de öğrenciler çeşitli zorluklarla karşılaşırlar. Bu zorlukları aşmak hem öğrenci için hem de öğreten kişi için iyi bir motivasyon ve çeşitli teknikler ile sağlanır.

İyi bir keman eğitiminde dikkat edilmesi gereken noktaları bilmek hem öğrencinin gelişim sürecini hızlandırır hem de eğitmen için, öğrenciyi motive etmek adına iyi bir harita olur. Siz de keman çalmayı öğrenmeyi ama nasıl bir eğitmenle çalışacağınız konusunda kafanızda soru işareti kalmasını istemiyorsanız yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Keman eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

Keman Öğrenirken Yalnızca Kişiye Özgü Bir Yol İzlenmeli

Keman çalmayı öğrenmek uzun soluklu bir süreçtir. Doğru tutuş ve yay çekme pozisyonlarından, uzun klasik bestelere kadar uzanan bu yolda en önemli nokta her bireyin kendine has bir algı seviyesi ve öğrenme kabiliyeti olduğudur. Bu nedenle eğitime başlarken keman çalmak isteyen kişi hangi metotla daha rahat öğrendiğini, eğitmen ise karşısındaki kişinin hangi teknikle daha rahat ilerleyebileceğini iyi analiz etmelidir. Algısı yüksek ama fiziksel yatkınlığı az biriyle, fiziksel olarak çok uyumlu ama algısı daha düşük seviyede birinin öğrenme tekniği aynı olmamalıdır.

Motive Etmek ve Olmak Son Derece Önemlidir

Keman çalmayı öğrenirken her zaman kırılma noktalarıyla karşılaşılabilir. Bazen daha en başında tutuş pozisyonlarında zorlanabiliriz ya da daha ileri teknikleri çalışırken bir yerde takılabiliriz. Bu durumda bizi motive edecek bir eğitmen, kemandan soğumamamızı sağlayacaktır. Bir diğer yandan başardığımız şeylerin de takdir edilmesi ve başarabiliyor olduğumuzu hissettirmek, başarılı kutlamak da keman çalarken ilerlememiz için son derece önemli bir etkendir.

Kişisel Zevklerimize Uygun Repertuarlar İle Çalışmak

Her keman öğrencisi aynı türden müziği sevmez. Bazılarımız klasik müzikten hoşlanırken bazılarımız ise daha popüler türlere ilgi duyar. Keman öğrenme sürecinde bu farklılıklarımızı göz önüne alarak, kendi tarzımıza uygun bir repertuar içinde çalışmak hem daha çabuk hem de daha motive bir şekilde ilerlememiz için son derece önemlidir. Hiç dinlemediğimiz bir parçayı çalışmaktansa aşina olduğumuz bir parçayı hayata geçirmek bizi hem daha iyi hissettirir hem de daha hızlı ilerletir.

Düzenli Ve Sürekli Çalışmak

Yukarıdaki diğer etmenlerden çok daha önemli olanı ve aynı zamanda hepsini kapsayanı ise düzenli ve sürekli çalışmaktır. Keman, diğer enstrümanlar gibi nankördür. Yani bir süre boyunca elinize almadığınızda kolaylıkla çalabildiğiniz etütleri ya da parçaları bile çıkarmakta zorlanabilir ve motivasyon kaybedebilirsiniz.

Bu nedenle hangi kurumda nasıl bir eğitim alıyorsanız alın, önceliğinizin düzenli çalışmak ve kendi gelişiminizi ilk elden gözlemlemek olduğunu unutmayın.