Keman Bakımı Nasıl Yapılır

keman bakımıKeman çalarken daha etkili ve seslere daha net ulaşmak için bakımının tam olması önemli unsurlardan biridir.
Keman her enstrüman gib titizlikle bakıldıkça ve bakımının tam olması durumunda sesinin zamanla daha da güzel çıkmasına neden olabilir. Üzerinde uzun süre duran toz bile zamanla oksitlenmeye neden olarak teller ses bozukluğuna neden olabilir. Tellerdeki oksitlenme ise perde de aşınmaya neden olarak domino gibi daha çok hasarlara neden olabilir.

Kemancı çalgısını temiz olarak korumalı ve her zaman en iyi çalma koşulları içinde bulundurmalıdır.
Tüm bu bilgiler ışığı altında çalgıların yapımı, bakımı ve korunması ayrı ayrı uzmanlık alanlarını gerektirir. Yaylı çalgılar ağaçtan yapıldığı için çok nemli veya çok kuru ortamlarda iyi ses verme özelliklerini yitirirler, yapıştırılan parçalar da ayrılabilir. Bu nedenle yaylı çalgıların, nemli ortamda çok tutulması gerekmektedir. Bu çalgılar neme karşı koruyucu bir beze sarılarak korunmalıdır.

Keman bakımı periyodlara ayrılabilir.
Bunlar günlük, aylık, genel bakım olarak adlandırılabilir. Günlük bakımı Enstrümanlar kullanılmaya başlandığı zaman dış etkenlerle karşılaşır. Bu etkenler sıcak, soğuk, nemli ve kuru hava, toz, soluk birikintisi gibi etkenlerdir. Çalışma sonunda yukarda sayılan etkenlerin oluşturduğu aksaklıkların giderilmesi, günlük bakıma girer. Bu bakım çalıcı tarafından yapılır. Bu bakımların düzenli yapılması Kemanın sesini ve ömrünü etkilemektedir. Aylık bakım ise günlük bakımda yapılamayan genel temizlik ve nefesli çalgılarda yağlama işinden oluşmaktadır. Bu bakım da çalıcı tarafından yapılır. Genel bakım ise kişi tarafından günlük ve aylık bakımda giderilemeyip, ustalık isteyen aksaklıkların bakımıdır. Bu bakımı özel ustaların yapmasından yarar vardır zira ince ayarları olan bir bakımdır.

Keman bakımı enstrümanın ömrünü uzatan ve sesin daha güzel çıkmasını sağlayan önemli bir detaydır.
Bakımı daha detaylı incelemek gerekirse şunlara da dikkat edilmelidir. Aşırı çalma sonucu oluşan tuşe aşınması oluşur bunun düzeltilmesi. Mümkün olduğunca yumuşak reçine kullanılmasında yarar vardır. Yumuşak reçine yay kıllarının uzun süre kullanılmasını sağlar. Yay çubuğunda biriken reçine tozları kullanım sonrasında temizlenmelidir. Teller paslanılması beklenilmeden değiştirilmelidir.