Keman Çalan Herkes Okumalı!

Kemanla İlgili Hazırlanmış En Ayrıntılı Yazı

Öncelikle Kemanı Tanıyalım, Keman Nasıl Bir Müzik Aletidir?

Yaylılar ailesinde en küçük ve en çok ses aralığına sahip olan keman hem solo hem de eşlik olarak kullanılmaktadır. Günümüzde en çok tercih edilen yaylıların başında gelir. Hem Türk Sanat Müziğinde hem de Batı müziğinde kullanılmasından dolayı kulak aşinalığı en fazla olan enstrümanların başında gelmektedir. Keman ailesinin içinde çello, viyola, kontrbas gibi enstrümanlarda bulunmaktadır. Bu enstrümanlar kemana göre daha bas seslere sahip olmakla  beraber keman bu ailenin en küçük üyesidir.  Peki yaylı ailesindeki diğer çalgıları tanıyor musun, tanımıyorsan buraya bi bakmalısın —> Kemanın amcası kimdir?

keman-kursu-izmir-karşıyaka

  • Keman 4 telden oluşan ve telleri tutan köprü, üst kapak, alt kapak, bunları birleştiren yanlık, akord kulaklıkları, kuyruk bölümüne denilen salyangoz, çenelik ve fix bölümlerinden oluşmaktadır.
  • Kemanın yapısında çalmayı kolaylaştıracak bazı ayrıntılar mevcuttur. Örneğin yanlıkların gövdenin orta bölümünde oluşturduğu girinti yayın daha rahat kullanılmasını sağlamaktadır. Alt ve üst kapaklara kavis vermekte ki amaç ise tellerin gövdeye olan basıncını azaltmayı sağlamaktadır.
  • 1 saat keman çalarak 170 kalori yakabilirsin, biliyor musun? Bunun gibi, kemanla ilgili ilginç bilgileri içeren yazıya ise buradan ulaşabilirsin; Kemanla ilgili ilginç bilgiler

Keman nasıl yapılır ?

keman nasıl yapılır

  • Bunun dışından keman 70 in üzerinde parçanın bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Keman farklı boyutlardan oluşmaktadır.
  • Bu boylar kişinin yaşına ve bireyin ebatlarına göre boylandırılmıştır. Burada amaç keman çalarken bireyin daha rahat etmesidir.
  • Çocuklarda ise küçük boyutlarla başlamakta ve çocukların büyümesiyle kemanın büyümesi doğru orantılıdır. Keman boyutlarına göre farklı boylarda arşelerde bulunmaktadır.
  • Bütün Keman parçaları büyük bir titizlikle ve özveri ile yapılmakta ve birleştirilmektedir. Bu parçalar birleştirilirken en ufak bir hata bile kemana olumsuz olarak yansır ve ses tonunu etkiler.Kemanın parçalarını öğrenmek istiyorsan seni böyle alalım; kemanın mükemmel parçaları

Keman teli mi koptu ? | 60 Saniyede keman teli nasıl takılır ?

keman teli nasıl takılır

  • Keman telleri bir ucu gövdenin üst telindeki burgulara tutturulur. Bu burgular ayrıca telleri gererek veya gevşeterek akort yapmaya yaramaktadır.
  • Burgulardan hangisine takılacaksa tel dolanır ve aşağıdan sabitlenerek burgular sıkılmaya başlanır.
  • Burgulara tutturulan teller gövdenin altında bulunan kuyruk bölümüne bağlanır. Böylelikle tel takımı tamamlanır.
  • Kemanın gövdesinde F şeklinde iki ses deliği bulunmaktadır. Bu ses deliği titreşimleri dışarı aktararak ses çıkımı sağlar.
  • Ayrıca gövdenin içinde bas çubuğu denilen bir çita bu çita sesin tınlamasına yardımcı olur ve eşiğin altında can direği adı verilen bir takoz bulunmaktadır bu takoz ise ses titreşimlerin alt kapağa ulaşmasına yardımcı olur.

Keman temizliği nasıl yapılır

keman temizliği nasıl yapılır

Keman bu etkenler göz önüne alındığında dış etkenlerde titizlikle korunması gereken bir enstrümandır. Keman bakımı tamamen doğal malzemelerle hazırlanan karışımlarla yapılmalıdır. Kemanlar çaldıktan hemen sonra yapılan basit bir bakımla hem de aylık genel bakımla hem ömrü uzamakta hem de ses kalitesi sabit tutmakta oldukça işe yaramaktadır.

Kemanın dışına bu bakım uygulanabilirken keman içinin temizliği de doğru bir şekilde yapılmalıdır. Kemanın içini temizlemek için yapmanız gereken tek şey bir avuç pirinci alıp keman üzerinde bulunan deliklerden dökmek ve ardından çalkalamak. Pirinç aynı zamanda keman içerisindeki nemi alacaktır. Aynı zamanda pirinçleri çıkardıktan sonra oluşan renk farkına dikkatli bakmanız istiyoruz ! Kemanın içi düzenli temizlenmedikçe bu kadar pislenebilir o nedenle her tel takımı değişimi sırasında en fazla 3 ayda 1 bu bakımı  da yapmanız faydalı olacaktır. Kemanı temizlerken bunlara da dikkat etmeyi unutma; keman bakımı nasıl yapılır


Kemana Başlarken Boyutuna Göre Keman Seçimi Nasıl Yapılır?

keman boyutları nelerdir

Keman alırken yada kemana yeni başlarken girdiğiniz araştırmalar sonucunda keman boyutlarının önemine oldukça vurgulandığını göreceksiniz. Kemanlar boyutlarına göre farklı çeşitlere ayrılmıştır.

Bu boyutlar arasında kesinlikle malzeme olarak yada yapısal olarak farklılıklar yoktur. Sadece boyutları farklıdır.

Bu boyutlar ise özellikle çocuklar için olmakla beraber vücut gelişimleri sırasında bireyin kemanı yanlış tutmasının veya öğrenmesinin önüne geçmek için yapılmıştır. Bunun nedeni ise kemandan ses çıkarmanın tutuş pozisyonunda önemli bir yeri olduğu içindir.

Keman boyutları 1/8, 1/4, 1/2, 3/4 ve 4/4 olarak değişmektedir. Peki bu boyutlar neye göre ayarlanır ve kendinize göre keman boyutuna nasıl bulabilirsiniz.

Öncelikle küçük boyutlardaki kemanlardan inceleyerek başlayalım.

  • 1/8 boyutları daha çok okul çağı öncesi çocukların kullanımı için yapılmaktadır. 4-6 yaş arası değişmektedir.
  • Çeyrek denilen ve ¼ olarak sembolize edilen kemanlar ise ilkokul çağında kullanılan daha çok 6-8 yaş arasına hitap eden kemanlardır.
  • Yarım olarak adlandırılan ve ½ olarak sembolleştirilen kemanlar ise 8-10 yaş aralığında bireyler için yapılmış kemanlardır.
  • Üç çeyrek keman olarak adlandırılan ¾ olarak sembolleştirilen kemanlar ise genelde 10-13 yaş aralığına hitap etmektedir.
  • 4/4’lük yani tam boy kemanlar ise 13 yaş ve üstü olarak sınıflandırılmıştır.

Bu keman boyutları sadece yaşa göre algılanması yanlış bir tutumdur. Bu boyutlar keman çalacak  kişinin ebatlarına göre de değişmektedir. Keman boyutlarını incelerken bazı özelliklerinizi de göz önünde bulundurulmalıdır. Sol elimizdeki parmaklarımızın boyutu keman sapına tam ulaşmasını baz alarak keman boyutlarından birini tercih edebilirsiniz.


Keman Fiyatları Ne Kadar, Hangi Kemanı Satın Almalıyım?

keman fiyatları izmir

Keman fiyatları çok geniş yelpazede değişmektedir. Peki bu yelpaze aralığında ki kemanlardan size ve bütçenize uygun olanını nasıl seçeceksiniz. Ucuza kaliteli bir keman satın almak istiyorsan keman satın alma rehberi yazısını okumalısın; Keman satın alma rehberi

Öncelikle kemanın ana malzemesi ağaç olduğu için keman fiyatları ağacın kalitesi ile doğru orantılıdır.

Keman genellikle ön kapak ladin ağacı, burgular ve kuyruk ise abanoz ağacı, gül ağacı veya akçaağaçtan yapılmaktadır. Günümüzde özellikle sanayinin gelişmesiyle farklı ağaç türlerinden yapılma kemanlarda piyasada bulunmaya başladı.

Peki bu ağaç türleri arasında kendimize göre ve bütçemize göre olanı nasıl seçeceksiniz? Şimdi bunu inceleyelim

Kemana başlangıç seviyesinde daha önce hiç keman çalmadıysanız ilk olarak yüksek kalitelerde ve fiyatlarda keman almanıza gerek yoktur. İlk başlarda 150 ile 300 liralık kemanlar işinizi görecektir.

Bu fiyat aralığında ki kemanlar sizi kemanda ileri seviyeye taşımakta yardımcı olabilir. Fakat daha önce keman çaldıysanız ve kemanda daha ileri seviyelere ulaşmak istiyorsanız ise fiyat aralığı biraz daha artacaktır.

Dediğimiz gibi keman fiyatları ağaç kalitesiyle doğru orantılı olduğu için biraz daha tonu ön plana çıkartacak kemanlara başvurabilmek için cüzdanınızın biraz daha derinlerinize inmenizde yarar var.

Bu seviyelerde kemanlar genelde 350 ile 500 lira arasında değişmektedir. Kemanlar tabi ki de sadece bu fiyatlar ile sınırlı değildir. 2000 lira ve üstü kemanlarda bulunmaktadır. Bu fiyat aralığında ki kemanlar genelde konservatuar seviyesinde olup özel yapım kemanlardır. Genelde elle yapılır ve bu fiyatlarda ki kemanlar el yapımı olduğu için karakteristik özellikleri bulunmaktadır.

Keman seçiminde ise dikkat etmeniz önemli hususlar vardır. Bunlar gerek kozmetik kusurları olsun gerekse elde edilen sesin kalitesi açısından dikkatli incelenmesi gereken hususlardır. Özellikle kemanın arka ve ön gövdesinde herhangi bir çatlaklık ve çizik olmamasına özen gösteriniz. Ayrıca burguların sağlam olmasına da özen gösterinizi bu akort kaçırmaması bakımından önemlidir. Eşiğin dik olması önemli bir husustur. Ayrıca yayında yamuk olmaması önemli bir husustur.


Kemanı Satın Aldık, Peki Ya Keman Bakımı Nasıl Yapılır?

keman bakımı nasıl yapılır

Kemandan doğru ses çıkarmanın ve çalına bilirliğini etkilen en önemli etkenlerin başında keman bakımı gelmektedir.

Keman ne kadar bakımlı olursa o kadar uzun ömürlü olur ve net seslere ulaşabilirsiniz. Ayrıca kemanınıza özen göstermeniz ona olan düşkünlüğünüzün artmasına ve severek elinize almanıza olanak sağlayacaktır.

Keman kullanımı arttıkça kendinizin yaptığı aşındırma ve dış etkenlerden dolayı keman yıpranacaktır. Bu yıpranmayı en aza indirgemeniz için kemanı her elinize aldığınızda çaldıktan sonra basit bir şekilde silmeniz bile uzun vade de kemanınız için basit bir yatırımdır.

En basit örnek olarak kemanın gövdesinde yay aracılığı ile oluşan reçine parçacıklarının temizlenmesi dahi kemanınızdan ileri vadede daha iyi ses çıkmasına ve ömrünün uzamasına yardımcı olacaktır.


Günlük keman temizliği oldukça önemlidir

Günlük keman temizliği için hafif nemli bir bez yeterlidir. Kemanın gövdesini bu nemli bez ile temizleyebilirsiniz. Bu bezin aşındırıcı özelliğinin olmamasına özen göstermelisiniz aksi takdirde keman cilasında aşınma olabilir.

Bunun dışında müzik marketlerde ve internette bulunan temizlik malzemelerini kullanabilirsiniz. Bu temizlik malzemelerini temin ederken aşındırıcı maddenin olmamasına özen göstermelisiniz. Bu temizliği her çalıştan sonra yapabilirsiniz. Bir genel temizlik vardır. Bu bakım çalma sürenize göre ayda bir gibi belirli periyodlarda yapılması gerekmektedir. Daha incelikli temizliktir. Keman bölümlerinin girişleri ayrı ayrı temizlenmeli tüm aksamları gözden geçirilmelidir.

Keman bakımını etkileyen bir diğer önemli etken ise Keman yayının temizliğidir. Keman yayı sürekli reçine ile beslenmesi gerektiği için yayların arasında reçine birikmesi olabilir. Bu birikmeleri yayın topuk vidasını gevşeterek her bir teli daha rahat temizleme açısını yakalayabilir. Bu reçine birikintileri temizlemeniz kemanın bakımında oldukça önemlidir.

Kemanın ömrünü uzatan önemli bir etken ise keman cilasıdır. Keman cilası kemanda oluşan aşınmaların önüne geçerek hem nem kapmasını hem kolay kolay çizilmesinin önüne geçerek kemanınızı daha verimli kullanabilirsiniz. Keman cilasını internetten veya müzik marketlerden elde edebilirsiniz. Kemanınızı cilalarken dikkat etmeniz gereken önemli bir detay cilanın çok fazla sürülmemesi gerektiğidir. İnce bir tabaka yeterlidir. Cilanın fazla sürülmesi Keman tonunuzda bozukluk yapacaktır.


Kemanı Almak Tamam, Bakımı Tamam Şimdi Sırada “Keman Akordu”

keman akort etmek

Keman akordu her enstrümanda olduğu gibi sıcak veya soğuk koşullarında genleşmenin etkisiyle veya durduk yere kaçabilir. Bunun önüne geçmek çok zordur. Daha basit anlamıyla akort kaçması her ortamdan ve koşuldan dolayı olabilen doğal bir şeydir. Bu sadece kemana özgü bir tutum değil tüm enstrümanda olur. Kemanın akordunu her çalımdan önce yapmanız size olumlu katkılar sağlar. Aksi bir tutumla kemanı akortsuz çalmanız bastığınız seslere ulaşamamanıza neden olur. Bu hem kemandan soğumanıza hem de kemanı çalarken zorlanmanıza neden olur. Ayrıca Akortlu bir enstrüman çalmak kulağı geliştiren önemli bir etkendir. Bu keman içinde geçerlidir.

Keman akordlama , Keman eğitiminin ilk aşamalarında edinilmesi gereken bilgilerdendir. Özellikle yeni başlayan keman öğrencileri akortlu keman çaldığı takdirde hem gelişim sürecini hızlandırır hem de seslere olan yatkınlığının artmasıyla doğru seslere ulaşmada kolaylık çekmektedir. Akortlu keman çalmak hem kulağınızı hemde çalmanızı geliştiren önemli bir etkendir.

notaların harf karşılıkları

Keman hem Türk Sanat Müziğinde hem de Batı müziğinde kullanılan bir enstrümandır. Kemanda Batı müziği ile Türk müziğinde farklı akort sistemleri kullanılmaktadır. Bunun nedeni olarak Türk müziğinde ek olarak oldukça komalı sesler gösterilebilir. Batı müziğinde akort sistemi kalından inceye SOL – RE – LA – Mİ olarak akortlanmaktadır. Türk Müziğinde ise farklı sistemlerde akortlar bulunmaktadır. Bunlar arasında en çok tercih edilen akort sistemi ise kalından inceye doğru SOL – RE – LA – RE biçimde akortlanmaktadır.

Keman akortlarını kulaktan veya dijital akort aletlerinden yapılabilmektedir. Ancak dijital akort aletlerinden yapabilmek için batı şeklinde notasyonu bilmek gerekir. Bu notasyonu ise ;

A:La B:Si C:Do D:RE E:Mi F:Fa G:Sol olarak ezberleyebilirsiniz. Örneği dijital akortlama sisteminde Sol telini akordlamak için G harfini alette görmeniz gerekmektedir.

Keman nasıl akort edilir, videolu olarak öğrenmek istersen seni şöyle alalım; Keman akordu nasıl yapılır?

Keman kursu İzmir tarafından hazırlanan bu yazımız umarız ki kemana gönül vermiş herkesin çok hoşuna gidecektir. Aklınıza takılan ya da sormak istediğiniz tüm konuları bize iletmek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.