Keman Yay Bakımı Keman Temizliği

Kullanmış olduğumuz kemanımız, tozlanma, tellerdeki reçinenin gövdeye sıçraması ve ya çeşitli katı veya sıvı maddelerin üzerine dökülmesi gibi etmenlerden dolayı zamanla kirlenecektir. Kemanımızın yüzeyini kuru bir bez yardımıyla dikkatli bir şekilde silmeliyiz. Kemanın cilasına zarar vereceğinden alkol vb aşındırıcı etkisi olan sıvılar kullanmamaya dikkat etmeliyiz. Çoğu zaman sadece kuru bezle silmeniz yeterli olacaktır. Daha etkili bir temizlik gerekiyorsa internetten ve ya müzik mağazalarından keman temizliği için özel üretilmiş malzemeler kullanılabilir. Kendinize güvenmiyorsanız herhangi bir keman ustasına götürerek kemanınızın temizliğini yaptırabilirsiniz. Bu ustaların keman temizliği için kullanılan özel sıvı temizleyicileri mevcuttur. Bu sıvı kimyasallar kemana zarar vermeyecektir.

Arşe (keman yayı) temizlenmeden önce topuk vidasından gevşetilir. Kısa periyotlarla veya mümkünse her çalışma sonrası yaydaki reçine kuru pamuk veya bez ile silinerek temizlenmelidir. Kıllarda meydana gelen renk değişimi şeklindeki lekeler ıslak bezle veya sabunlu suyla temizlenebilir ancak kılların ıslak kalmamasına ve ya kılların kırılma riskine karşı dikkatli olunmalıdır.

Kemanı her çaldığınızda yaydaki reçine tellerinize bulaşacaktır. Eğer doğru sesleri alabilmek istiyorsak tellerimizi bu reçine kalıntılarından arındırmamız gerekmektedir. Telleri silerken ıslak mendil veya pamuğun üzerine dökülmüş birkaç damla kolonya kullanabiliriz. Unutulmaması gereken nokta telleri silmekte kullandığımız kolonya vb sıvı eğer ki kemanın cilalı olan herhangi bir ahşap kısmına temas ederse, kemanınızın cilasını aşındıracaktır. Bu nedenle dikkatli olmalısınız. Keman ın iç kısmını temizleme imkanınız ev ortamında mümkün olmamaktadır. Keman her kullanıldığında en azından kuru bir bezle yüzeyi ve telleri silinmeli, kutusuna koyacağımız zaman yayı gevşetilmelidir. Bakım kurallarına uyarak yayın ömrünü uzatabilir ve kemanın ses kalitesini yükseltebilirsiniz.