Kemanın Bölümleri – Kemanın Parçaları Nelerdir?

Kemanı Oluşturan Parçalar

Keman çalan, keman dersi alan herkes kemanını iyice tanımalıdır, keman dersi içeriğinde keman iyice tanıtılmaktadır, kemanını tanımayan bireyler de bu keman dersi: kemanı oluşturan parçalar yazımızdan bilgi sahibi olabilirler.

Kemanın Göğüs Kısmı;  Bu kısım, sesin tok çıkması için çam, ardıç, ladin gibi ağaçlardan yapılır. Bu ön kapağın üzerinde, sağ ve sol olmak üzere 2 tane  “F” harfine benzer biçimde birbirine paralel ses delikleri bulunur. Bu deliklerin amacı sesin yayılımı ve tel gerilimine karşı destek sağlamaktır. Yine Tel geriliminin yapacağı baskıyı azaltmak amacıyla kemanın göğüs kısmı hafif biçimde kavislidir. Ön kapağın konumu ve şekli sesi oldukça etkilediğinden,  bu kapağa yapılacak cilanın dahi sesin tınısına etkisi bulunmaktadır.

Arka Kapak;Bu kapağın yapımında çeşitli ağaçlar kullanılabilmektedir. Ancak ses tınısını en ideal düzeye ulaştırmak için genellikle akağaç kullanılmaktadır.

Yanlık;Ön kapağın ve arka kapağın birbirine bağlanmasını sağlayan kasnağa benzer bir biçimde hazırlanmış parçadır.  Göğüs (ön kapak), Arka kapak ve Yanlıkların bağlanması sonucunda kemanın gövde kısmı tamamlanmıştır.

Sap, Salyangoz, Burgu Delikleri, Burgular, Perdelik ve Klavye;Notaları seslendirmek için kemanın sapı ve klavye denilen, seslerin elde edildiği üzerinde teller bulunan ve parmaklarla basılan siyah renkli bir klavye vardır. Burgular kemanın tellerini kasıp gevşeterek akort edilmesini sağlar.

Eşik, Can direği, Kuyruk; Eşik keman sesini yükselterek daha az dalgalı biçimde sapa ulaşması için takılan köprüdür. Can direği ise, gövdenin içinde bulunan ses iletimini sağlayan parçadır.

Arşe ve Teller; Kemanı çalmak için genellikle at kılları ve ona benzer yapı malzemelerinden oluşmuş uzun yaydır.  Teller,  kuyruktan sapa doğu uzanan içerisinde pamuk bulunan metallerdir.   Her çalgıya özel teller bulunduğu gibi kemanın telleri de kemana özgüdür.

Çenelik;  Kemanın tutulması ve uzun süre çalınması zor iş olduğundan tutmayı ve kavramayı kolaylaştırmak amacıyla kemana ekstra olarak takılan kısımdır. Kemana ekstra olarak takıldığı için kamanın temel parçaları arasında yer almamaktadır.

Keman dersi sırasında sadece keman çalımı değil kemana dair bir çok şey de öğretilmektedir. Keman kursu öğretmenlerimiz tarafından hazırlanan diğer yazılara keman kursu sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca keman dersiyle ilgili aklınıza takılan tüm sorular için keman kursumuzu arayıp ücretsiz bilgi alabilirsiniz.